joi, 14 aprilie 2011

Mănăstirea "Inălțarea Domnului", Japca






(mănăstire de călugăriţe, 45 de viețuitoare)

Hram: Inălțarea Domnului
Stareţă: Taisia Străinu (Străinu)
Adresa: MD 6645, s.Japca, r.Floreşti
Tel. 0250-66-259
Aşezare: la 160 km N de Chişinău.

Mănăstirea Japca este singura mănăstire din Basarabia care a rămas deschisa în toată perioada sovietica. Întemeierea ei se pierde în negura vremurilor. Un călugar de la mănăstirea Deleni (din dreapta Prutului) a venit aici spre sfîrșitul veacului al XVII-lea și, în stîncile de pe malul Nistrului, a săpat o biserica cu hramul Înaltarea Sfintei Cruci, întemeind un schit rupestru, în care a viețuit impreună cu cîțiva frați.
Al doilea întemeietor este ieromonahul Teodosie, care în 1770 reface schitul, ce fusese dărîmat de un cutremur și pustiit de hoardele tătărăști. În anul 1825 se înalță biserica din piatră cu hramul Înaltarea Domnului, pe cheltuiala unui mare moșier, Constantin Andronovici Stati. Se construiesc chilii din piatră, terminate pe vremea arhimandritului Onisifor. In 1849 Mihai Lobov, un mare funcționar din Chișinau construiește biserica de iarna cu hramul Sfîntul Arhanghel Mihail.
In 1916 biserica Înaltarii Domnului este lărgită, ajungînd să aibă trei altare. In timpul primului război mondial, călugarii sunt transferați la mănăstirea Hîrjauca, aici aducîndu-se călugărițe ortodoxe refugiate de la mănăstirea Lesna, din Polonia. In 1933 se mai zidește un paraclis.
Mănăstirea Japca a fost devastată și era pe cale de a fi inchisă în 1959 și în 1964, însa a scăpat datorita unor interventii făcute la Moscova.
Bisericile au fost reparate în ultimii ani și astăzi sunt în stare bună; doar biserica din schitul rupestru, cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci, nu poate fi pictată, din cauza umezelii. În mănăstire nu este curent electric.
Slujbele se desfăşoară în slavonă, după pravila rusească.
Icoane şi sfinte odoare: Aici se afla cea mai fidelă copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hîrbovăt, pictată în anul 1853, pe vremea arhimandritului Ieronim.
Mănăstirea Japca este căutată nu numai pentru frumusețea locului și folosul duhovnicesc al slujbelor, cît și pentru izvoarele tămăduitoare aflate în preajma ei.
Mănăstirea Japca continuă să existe şi astăzi pe stabilimentul iniţial, fiindu-i doar îmbunătăţite construcţiile, care s-au reconstruit ori s-au reînnoit din piatră. Ea a avut de suferit sub regimul sovietic, însă, cu toate încercările, n-a putut fi închisă ca şi celelalte mănăstiri. Atacurile activiştilor de partid au suferit eşec datorită stoicismului până la sacrificiu al călugăriţelor de aici, fiindu-i totuşi devastate unele edificii, inclusiv complexul cu biserica şi cele două chilii rupestre. Actualmente biserica rupestră după ce a fost reparată acum 4 ani, este funcţională şi în ea se săvârşeşte serviciul religios. Mănăstirea Japca se prezintă la ora actuală drept cea mai amenajată şi mai prosperă dintre mănăstirile din Republica Moldova.

Un comentariu:

  1. am fost si eu la Japca pentru citeva zile....e minunat, frumusetea reala de acolo nu poate fi vazuta in poze.trebuie sa vezi cu ochii tau.

    RăspundețiȘtergere