joi, 14 aprilie 2011

Mănăstirea " Naşterea Maicii Domnului", Răciula


(mănăstire de călugăriţe)
Hram: " Naşterea Maicii Domnului"
Stareță: monahia Eustafia (Rotari)
Adresa: s.Răciula. r. Căşăraşi
Aşezare: la aprox. la 45 km NV de Chişinău sau la 10 km de Călăraşi
Date de contact: MD-4434, s.Răciula. r. Căşăraşi
Tel.0244-64-256, mob.0792-94-266
Istoric
De numele Mănăstirii Răciula sunt legate numeroase istorii, mai ales din perioada comunistă. A fost un adevărat centru de rezistenţă anticomunistă. Se află în satul cu numele Răciula, de la care se merge spre mănăstirile Hârjauca şi Hârbovăţ. Accesul spre mănăstire se face pe o uliţă cu numele Sfintei Maria. Este aşezământ de maici, unde ţinuta pentru femei se respectă cu stricteţe: fusta şi acoperitoarea de cap sunt obligatorii. Este plin de flori. A fost înfiinţată în ultimii ani ai secolului al XVIII-lea de fraţii Andrei şi Ioan Roşca, pe moşia răzeşului Lupu Stratan. Are hramul Naşterea Maicii Domnului.
Cele două biserici datează din veacul al XIX-lea. Cea cu hramul Naşterii Maicii Domnului este zidită în jur de 1800, iar biserica de iarnă, în care se face închinare marelui Ierarh Nicolae datează de pe la 1822, cu reînnoiri ulterioare în ultimele decenii ale secolului al XIX.
Biserica mare este în plin proces de renovare, slujbele ţinându-se în biserica Sfântul Nicolae (cea din imagine). Aspectul ei este destul de frust, iar interiorul deţine câteva sfinte moaşte aduse din Rusia.
Are un număr mare de vieţuitoare, de ordinul câtorva zeci, care au un nivel de trai destul de auster, sărăcăcios, discret, dar împrejmuit de verdeaţă multă şi buchete de flori, plantate anume, mai multe feluri împreună...Este în plin proces de primenire.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu