joi, 14 aprilie 2011

Mănăstirea "Sf. Mare Mucenic Iacov Persul", Sireţi


(mănăstire de călugări)

Hram: "Sf. Mare Mucenic Iacov Persul"
Stareţ: arhim. Profirie (Dobre)
Date de contact: MD-3731, s.Sireţi, r.Străşeni
0237-71-705
Aşezare: la aproximativ 16 km de Chişinău
Adresa: s.Sireţi, r.Străşeni

Mănăstirea Sfântului Mare Mucenic Iacov Persul, aflată în plin centrul Basarabiei, adică la 16 kilometri de Chişinău, este o ctitorie monahicească contemporană ce se vrea a fi o fidelă continuatoare a tradiţiei creştine autentice.
Mănăstirea se găseşte în satul Sireţi, care este situat în raionul Străşeni, sat cu vechi tradiţii ce-şi infig rădăcinile în negura vremurilor până la Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, ai cărui oşteni veniţi din munţii Vrancei s-au aşezat pe valea Siretului pentru a fi mai aproape de hotarul ameninţat şi călcat de hoardele păgâne. Aceasta este pe scurt istoria Sireţului.
La 10 decembrie 1998 cei trei monahi slujitori ai bisericii Sfântului Ierarh Nicolae din Sireţi, protosinghelul Porfirie, ieromonahul Teodor şi ierodiaconul Natanael au sfinţit locul viitoarei mănăstiri, iar la data de 24 mai 1999 s-a pus temelia bisericii Sfântului Mare Mucenic Iacov Persul, biserica ce s-a sfinţit un an mai tarziu, la data de 29 octombrie 2000.
Acestei obşti i se adaogă şi protoiereul Mihail Cazacu care, cu râvna şi evlavia sa, a sfinţit la 15 septembrie 2004 locul bisericii mari cu hramul Buna Vestire şi Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ.
La 22 martie 2005 au început lucrările de construcţe a marii biserici ce s-au finalizat în septembrie 2006 în totalitate cu cheltuiala părintelui Mihail Cazacu. Mănăstirea Sireti deţine un bogat tezaur duhovnicesc nepreţuit şi anume părţi importante din moaştele mai multor sfinţi.
Sfinţii ale căror moaşte se află aici sunt Sfinţii: Nicolae al Mirelor Lichiei, Iacov Persul, Gheoghe Purtătorul de Biruinţă, Mercurie, Teodor Tiron, Nectarie de Eghina, Porfirie Arhiepiscopul Gazei, Ghelasie de la Ramet, Zaheu Vameşul, Zoticos, Atalos, Filipos şi Camasis, Epictet şi Astion, cei 14000 prunci ucişi de Irod, mucenicii din Sinai şi Raith, şi din Hozeva, cei 40 de mucenici din Sevastia, Antipa Athonitul, Serafim de la Sarov, Gherman din Alaska, Moise Ungarul, Siluan Athonitul, Onufrie de la Sihastria Voronei, Chiriachi, Cucsa de la Odesa, o părticică din lemnul Sfintei Cruci. Aceste Sfinte moaşte sunt expuse spre închinare în biserica Sfântul Iacov Persul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu