joi, 14 aprilie 2011

Mănăstirea "Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul", Hirova


Mănăstire de calugăriţe

Hram: Sfântul Simeon Stâlpnicul
Stareţă: Iraida (Bârcă)
Adresa: MD 3539, sat Niculăeuca,
raionul Orhei, tel.0-235-31-519
Aşezare: la 60 km N de Chişinau sau la 15 km N de Orhei

Istoric
Mănăstirea Hirova a fost întemeiată ca mănăstire de călugăriţe în anul 1805, de Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, pe locul unui schit de călugari părasit, despre care nu se ştie decât că a ars în 1803. Aici sosesc călugăriţe de la schitul Hârtop, care construiesc o biserică de lemn în cinstea Marelui Ierarh Nicolae. În anul 1836 în locul bisericii din lemn este construită actuala biserică din piatră. Printre ctitori se numară şi monahia Pelaghia, sora Mitropolitului Moldovei Gavriil Callimachi. Aceasta se află înmormântată în pridvorul bisericii. În anul 1865, Ioan Botezat, om cu dare de mână de pe aceste locuri zideşte biserica de iarnă, în cinstea Întâmpinării Domnului. În perioada dintre cele două războaie mondiale, mănăstirea număra peste 190 de călugariţe.
Mănăstirea Hirova este închisă în anul 1959, dar maicile rămân în căsuţele lor învelite cu stuf şi lucrează la colhozul din sat. Timp de 30 de ani ele au privit neputincioase cum bisericile le-au fost închise şi transformate în depozite de cereale ori de materiale. Icoanele au fost ascunse de maici, păstrate la biserica Sfântul Nicolae din Orhei ori la mănastirea Japca, singura rămasă deschisă din toată Basarabia. Biserica Sfântul Nicolae este reparată între anii 1988-1990.
Cele peste 40 de maici au trăit o mare bucurie în februarie 1990 când, după atâta amar de ani, biserica a fost redeschisă. Pictura bisericii a fost refăcută în 1997. Biserica Sfântul Simeon Stâlpnicul, rămasă în ruină în perioada comunistă, urmează să fie reparată cu multă atenţie, deoarece a fost construită din nuiele şi lut, în urmă cu aproape 140 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu