joi, 14 aprilie 2011

Mănăstirea "Înălţarea Domnului",Noul Neamţ

(mănăstire de călugări)
Hram: Înălţarea Domnului
Stareţ: arhim. Paisie (Cecan)
Date de contact: MD2714, s.Chiţcani, r.Slobozia
Tel. 0-691-55-271
info@noul-neamt.ru

Istoric. Mănăstirea Noul Neamţ este cel mai mare complex arhitectural religios din Moldova. Mănăstirea este amplasată pe partea dreapta a Dunării, nu departe de or. Bender, în s. Chiţcani.Istoria acestei mănăstiri este strâns legată de lavra Neamţului de peste Prut, care era una din cele mai mari centre medievale moldoveneşti ale culturii si învaţământului. După ce călugărilor li s-au interzis să petreacă slujbele religioase în limba slavonă bisericească, aceştea au evadat în Basarabia şi în anul 1859, în Chiţcani, au înfiinţat Noul Neamţ. Mănăstirea a fost construită timp de aproape 50 ani. Templul şi clopotniţa soborului Înălţării Domnului, care intrau în componenţa ansamblului monastic, au fost proiectate în anul 1864 de către un arhitect din Sankt-Peterburg, numele căruia a rămas necunoscut până în ziua de azi. Ceva mai târziu, la începutul sec. XX, au fost ridicate şi celelalte construcţii: trapeza, spitalul, bucătaria de piatră, un bloc cu două etaje pentru chelii, clopotniţa cu cinci nivele deasupra porţii, care cândva a fost cea mai înaltă clopotniţă din Moldova.Pictura iconostasului, crucilor şi a cutiilor icoanelor a fost efectuată de pictorul S. Verhovţev. Un decor nemaipomenit de frumos îl constituie aleea de stejari, care duce spre templu, cu figurile novicilor sculptate în trunchiurile copacilor.În componenţa ansamblului mănăstirilor intra 4 templuri: Soborul Sfintei Înalţări a Domnului (de vară), biserica Adormirii Maicii Domnului (de iarnă), templul Sfântului Nicolae (de seminar) şi de Înalţare a Crucii (de trapeză).În templul Înalţării Domnului se pastrau atât osemintele sfintelor moaşte ce au fost trimise în dar la sfârşitul sec. XIX de către patriarhii din Ierusalim şi Constantinopol, cât şi icoana facătoare de minuni a Maicii Domnului plasata în chiotul de lemn sculptat şi poleit cu aur, cu imaginea marelui mucenic Sf. Gheorghe Triumfătorul, adusa de catre fondatorul mănăstirii.Biblioteca mănăstirii deţinea aproape 2000 de volume vechi scrise de mână şi tipărite, multe dintre care nu s-au păstrat.În prezent, pe lângă mănăstire activează seminarul bisericesc şi tipografia.

În mănăstire a trăit unul dintre cei mai îmbunătăţiti părinţi din Basarabia - părintele Selafiil, care s-a reîntors la mănăstire în anul 1997, din satul său natal. Considerat un adevărat pateric viu, părintele Selafiil nu a văzut de aproape 20 de ani. Unul dintre ucenicii săi este ieromonahul Savatie Bastovoi, care a scris o carte despre parintele Selafiil.
Sfinte moaşte: în biserica Înălţării Domnului se păstrează o raclă cu particele din mai multe sfinte moaşte, primite în dar de la Patriarhul Chiril al Ierusalimului.
Icoane şi odoare de preţ: Aici se află toiagul de păstorie al Sfantului Paisie Velicikovski şi mai multe manuscrise ale arhimandritului Andronic Popovici, întemeietorul lavrei. Mănăstirea a avut o icoană făcătoare de minuni a "Maicii Domnului de la Noul Neamţ", aflată astăzi la mănăstirea Căldăruşani de lângă Bucureşti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu